November 3, 2015

Rubrica Parintilor

PROGRAMUL DE CONSILIERE PARENTALĂ – AN ȘCOLAR 2022- 2023

Grupa mică ”A” – prof. Căliman Tania/ Ștefancu Ioana- joi

Grupa mică ”B” prof. Comșulea Mihaela/ Denghel Andreea- joi

Grupa mică ”C”- prof. Popa Puica/ Tache Lavinia- – joi

Grupa mică ”D”- prof. Juravle Raluca/ Matei Diana- joi

Grupa mijlocie ”A”- prof. Lițoiu Anda/ Puchi Daniela- marți

Grupa mijlocie ”B” – prof. Anton Claudia / Tița Alina- miercuri

Grupa mijlocie ”C”- prof. Maraloiu Luiza/ Sfetea Andreea- joi

Grupa mijlocie ”D”- prof. Opriș Doina/ Simian Loredana- marți

Grupa mare ”A”- prof. Muntean Virginia/ Popica Andreea- miercuri

Grupa mare ”B”- prof. Călin Cristina/ Rusu Andreea- joi

Grupa mare ”C” – prof. Drumea Violeta/ Tușa Angela- marți

Grupa mare ”D” – prof. Bati Margareta/ Kovacs Bianca- joi

Grupa mare orar normal- prof. Sminchișe Florența- joi

Ce trebuie să știe un copil la intrarea în grădiniță, la grupa mică?

 de Louise Tanase

Copilul tău a crescut și este momentul sa meargă la grădiniță. În cazul in care te întrebi dacă este pregătit sau nu pentru această etapă importantă din viața lui, incearcă să verifici dacă poți bifa cele mai importante   lucruri pe care copilul tău ar trebui să le știe înainte de a merge la grădiniță.

 

  1. Copilul știe cine este? Poate să comunice cu educatoarea și colegii?

Înainte de a merge la gradiniță, copilul tau trebuie să știe cine este. În primul rând trebuie sa dețina UN VOCABULAR MINIM, corespunzător vârstei,  prin care să se poată face înțeles. Prin urmare, faceți tot ce este posibil pentru ca micuțul vostru să iși memoreze numele si prenumele, numele voastre (ale parintilor), la intrarea în grădiniță, iar pe parcurs, adresa , eventual telefonul, numele grădiniței la care este inscris. După ce v-ați asigurat ca a memorat  aceste date, verificați zilnic la inceput, apoi de două ori pe săptămână, dacă le mai știe sau nu. La aceasta vârsta este posibil ca fără repetiție să uite ce a invățat.  

 2.Copilul știe să mănânce singur?

Înainte de a merge la grădiniță copilul tău trebuie să știe să mănânce singur. Nu este nevoie de prea mare eleganță, dar este esențial ca micuțul să știe că trebuie să se spele pe mâini înainte de masă,  că are voie să mănânce numai mâncarea care ii este pusă in față, să nu ia din mâncarea celorlalți copii, să folosească lingura si furculița, să se șteargă la gură și pe mânuțe, să bea apă numai după ce a terminat de mâncat. De asemenea, trebuie să iți obișnuiești copilul să spună dacă ceva nu ii place sau nu mai poate mânca, dacă ii este sete sau, dacă nu s-a săturat, că mai dorește un supliment.                                                                                                                      

3.Copilul știe să ceară la toaletă și să utilizeze toaleta?                                                                                              

Trebuie să obișnuiți copilul cu folosirea vasului de toaletă acasă, să renunțați la oliță și la scutecele de unică folosință. La grădiniță  sunt disponibile vase de toaleta mici, potrivite pentru statura lor. Este necesar  să înveți copilul modul de folosire a toaletei: poziția in care trebuie sa se așeze, folosirea hârtiei igienice, lăsarea vasului de toaletă curat (prin tragerea apei). De asemenea, trebuie să înveți copilul să se spele pe mâini de fiecare data după ce merge la toaletă. Educatoarele vor insista pe respectarea acestor reguli zilnic, dar ele trebuie inițiate de acasă și continuate acasă.                                                           

  1. Copilul știe să se îmbrace singur?

Chiar dacă educatoarea și ingrijitoarele pot ajuta copilul să se îmbrace și să se dezbrace la ora de somn sau când se iese în curte, dar este recomandat ca micuțul tău să știe să facă toate acestea singur, nu perfect desigur.  De aceea, este bine ca înainte de a incepe să meargă la grădiniță să iți înveți copilul să se imbrace și să se dezbrace singur, să se incalțe/ descalțe și să se lege la șireturi.( la început ar fi mai bună  încălțămintea cu scai)  De asemenea, este bine să il inveți să își recunoască imbracamintea și încălțămintea, precum și celelalte obiecte personale pe care le ia cu el de acasă.                                                                                                                                             

  1. Copilul este sociabil?

Până la vârsta la care copilul este înscris la grădiniță, deja ar trebui să aibă noțiuni elementare de interacțiune cu alți copii și adulți. Indiferent de vârsta sa, copilul trebuie să știe că nu are voie sa lovească, să muște, să scuipe sau să fie agresiv cu ceilalți copii. De asemenea, micuțul tău trebuie învățat să se joace frumos și să își împartă jucăriile cu ceilalți colegi.

  1. Copilul cunoaște normele esențiale de comportament ?

 In ceea ce privește interacțiunea cu personalul didactic și auxiliar al grădiniței, copilul trebuie să știe să execute comenzi simple, să înțeleagă interdicțiile și îndrumările educatoarei, să asculte și să răspundă politicos acestora. În afară de toate acestea, trebuie să îți înveți copilul să îți povestească ce a făcut in cursul zilei (atât lucruri plăcute, cât și neplăcute) precum și faptul că nimeni nu are dreptul să ii ceară să păstreze un secret față  de tine , să îl jignească, să il bruscheze, să îl lovească sau să ii privească și/sau atingă părțile intime).